Čokoládový dort

sladký jídlo čokoláda dezert kuchyně čokoládový dort námraza pečené dobroty příchuť buttercream náplň Svačina čokoládové brownies Sachertorte flourless čokoládový dort

Recept, ze kterého jsem upekla pouze korpus, ale byl moc byl dobrý, tak jsem ho sem zařadila.
Na korpus
3/4 hrnku změklého másla
2 1/4 hrnku cukru
3/4 hrnku holandského kakaa
2 lžičky vanilkového extraktu
3 vejce
2 hrnky hladké mouky
1 1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku
3/4 lžičky soli
1 1/4 hrnku kávy
1/4 hrnku mléka
Na krém
1 1/2 hrnku změklého másla
1/2 hrnku ztuženého tuku
1/4 lžičky soli
1 hrnek holandského kakaa
2 lžičky vanilkového extraktu
5 hrnků moučkového cukru
1 hrnek 40% smetany
Čokoládové hobllinky
1 hrnek čokolády
2 lžíce ztuženého tuku


Postup:
Připravte si dvě formy o průměru 22 cm, vyložte dno pečícím papírem a strany vymažte olejem.

V míse rozšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte kakao,vanilku, vejce a dobře promíchejte.

Přesyjte dohromady mouku, sodu, kypřící prášek a sůl.

Slijte dohromady kávu a mléko.

Kávu i sypké ingredience přidejte do máslové pěny a zamíchejte jen tak, aby bylo těsto homogenní.

Rozdělte těsto do forem a pečte na 170 °C přibližně 30 až 35 minut.

Nechte korpusy chladnout půl hodiny ve formách a pak bez nich do úplného vychladnutí.

Na čokoládový krém smíchejte máslo, tuk a sůl. Přidejte kakao a vanilku. Postupně přidávejte cukr a šlehejte směs do pěny. Nakonec přidejte smetany dle požadované hustoty krému.

Na čokoládové hoblinky rozehřejte čokoládu a tuk nad parou nebo v mikrovlnce. Rozmíchejte dohladka.

Čokoládu rozetřete v tenké vrstvě na plech. Dejte plech do mrazáku na 5 minut a poté pomocí cukrářské škrabky, popřípadě nože, opatrně oškrábejte čokoládu z povrchu, až se vytvoří hoblinky.

Jeden korpus namažte polovinou množství krému, druhý korpus dejte na něj. Zbytek krému použijte na vršek dortu. (Popřípadě můžete oba korpusy ještě rozříznout a získat tak 4 vrstvy, jak na fotografiích).

Posypejte vrch dortu čokoládovými hoblinkami a podávejte. Skladujte v lednici.


Recept je z blogu carujeme.cz.

Komentáře

Oblíbené příspěvky