Lilková tapenáda s černými olivami


Lilková tapenáda s černými olivami

TAPENÁDA JE PASTA Z OLIV. JDE V PODSTATĚ O DRUH POMAZÁNKY, ZNÁMÝ HLAVNĚ ZE STŘEDOMOŘSKÉ KUCHYNĚ. JEJÍ NÁZEV POCHÁZÍ Z FRANCOUZSKÉHO POJMENOVÁNÍ KAPARŮ (TAPENAS) A PŘIPRAVUJE SE V MNOHA RŮZNÝCH VARIANTÁCH. V TOMTO RECEPTU NAJDETE TAPENÁDU Z PEČENÉHO LILKU A ČERNÝCH OLIV S KAPARY A ČESNEKEM. TAPENÁDA SE NEJČASTĚJI PODÁVÁ JAKO STUDENÝ PŘEDKRM, ALE MŮŽETE JI POUŽÍT I JAKO DIP K ZELENINĚ ČI SÝRŮM, OCHUTIT S NÍ TĚSTOVINY A NEBO PRÁVĚ JAKO POMAZÁNKU NA TOPINKU ČI K NEJRŮZNĚJŠÍMU PEČIVU.
Tapenád existuje mnoho druhů. Klasicky se připravují buď z černých oliv (tapenade noire), nebo z oliv zelených (tapenade verte), ochucují se nejčastěji kapary, ančovičkami nebo česnekem, ale přidat můžete i citronovou šťávu, nejrůznější druhy bylinek, nebo třeba barevný pepř. Přidáním dalších surovin už se pouštíme do tapenádových variací. Připravit tak lze tapenádu ze sušených rajčat, bazalkovou tapenádu, tuňákovou a nebo například tuto lilkovou.
Zrovna začala grilovací sezóna, takže její použití bude velmi široké. A to nejen pro vegany. Rozmixujte ji na hrubo a přidejte k čerstvě grilovanému hamburgeru (veganskému nebo masovému). Mixujte o chvíli déle a hladkou pastu přidávejte jako dip k čerstvě grilovanému lososu. Naplňte tapenádou portobello žampiony a šup s nimi na gril. A nebo do ní jednoduše namáčejte čerstvě opečené plátky brambor.

Na pečený lilel
1 středně velký lilek
sůl
pepř
provensálské koření
olivový olej na pokapání


NA Tapenádu
2 stroužky česneku
2 lžičky kaparů
2 lžičky černých oliv bez pecky 
1 lžička rajčatového protlaku
1 lžička vinného octa
1 lžička citronové šťávy
sůl
pepř
2 lžičky panenského olivového oleje


POSTUP:
Předehřejte troubu na 200 - 220 °C

Lilek rozkrojte na poloviny a do každé udělejte 1-2 cm hluboké šikmé zářezy v obou směrech, abyste vytvořili mřížku. Do lilku tak lépe pronikne koření. Obě poloviny nařezaného lilku položte na plech na pečící papír, pokapejte je olivovým olejem, lehce osolte, opepřete a posypte provensálským kořením.

Pečte asi 40 minut, dokud není lilek zcela měkký. Nechte ho vychladnout a dřeň vydlabejte. Nejlépe to jde lžící. (Pečenou lilkovou dřeň si můžete připravit i den předem a uchovat ji v lednici.)

Všechny ingredience vložte do mixeru a rozmixujte na hrubší pastu. Nechte chvíli odpočívat, aby se chuť ingrediencí mohla rozležet, poté ochutnejte, v případě potřeby osolte či opepřete, a podávejte.

Recept je z blogu freshbites.cz.

Lilková tapenáda s černými olivami

Komentáře

Oblíbené příspěvky