Čokoládový dort
Na korpus
3/4 hrnku změklého másla2 1/4 hrnku cukru
3/4 hrnku holandského kakaa
2 lžičky vanilkového extraktu
3 vejce
2 hrnky hladké mouky
1 1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku
3/4 lžičky soli
1 1/4 hrnku kávy
1/4 hrnku mléka
Na krém
1 1/2 hrnku změklého másla
1/2 hrnku ztuženého tuku
1/4 lžičky soli
1 hrnek holandského kakaa
2 lžičky vanilkového extraktu
5 hrnků moučkového cukru
1 hrnek 40% smetany
Čokoládové hobllinky
1 hrnek čokolády
2 lžíce ztuženého tuku
1/2 hrnku ztuženého tuku
1/4 lžičky soli
1 hrnek holandského kakaa
2 lžičky vanilkového extraktu
5 hrnků moučkového cukru
1 hrnek 40% smetany
Čokoládové hobllinky
1 hrnek čokolády
2 lžíce ztuženého tuku
Postup:
Připravte si dvě formy o průměru 22 cm, vyložte dno pečícím papírem a strany vymažte olejem.
V míse rozšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte kakao,vanilku, vejce a dobře promíchejte.
Přesyjte dohromady mouku, sodu, kypřící prášek a sůl.
Slijte dohromady kávu a mléko.
Kávu i sypké ingredience přidejte do máslové pěny a zamíchejte jen tak, aby bylo těsto homogenní.
Rozdělte těsto do forem a pečte na 170 °C přibližně 30 až 35 minut.
Nechte korpusy chladnout půl hodiny ve formách a pak bez nich do úplného vychladnutí.
Na čokoládový krém smíchejte máslo, tuk a sůl. Přidejte kakao a vanilku. Postupně přidávejte cukr a šlehejte směs do pěny. Nakonec přidejte smetany dle požadované hustoty krému.
Na čokoládové hoblinky rozehřejte čokoládu a tuk nad parou nebo v mikrovlnce. Rozmíchejte dohladka.
Čokoládu rozetřete v tenké vrstvě na plech. Dejte plech do mrazáku na 5 minut a poté pomocí cukrářské škrabky, popřípadě nože, opatrně oškrábejte čokoládu z povrchu, až se vytvoří hoblinky.
Jeden korpus namažte polovinou množství krému, druhý korpus dejte na něj. Zbytek krému použijte na vršek dortu. (Popřípadě můžete oba korpusy ještě rozříznout a získat tak 4 vrstvy, jak na fotografiích).
Posypejte vrch dortu čokoládovými hoblinkami a podávejte. Skladujte v lednici.
Recept je z blogu carujeme.cz.
V míse rozšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte kakao,vanilku, vejce a dobře promíchejte.
Přesyjte dohromady mouku, sodu, kypřící prášek a sůl.
Slijte dohromady kávu a mléko.
Kávu i sypké ingredience přidejte do máslové pěny a zamíchejte jen tak, aby bylo těsto homogenní.
Rozdělte těsto do forem a pečte na 170 °C přibližně 30 až 35 minut.
Nechte korpusy chladnout půl hodiny ve formách a pak bez nich do úplného vychladnutí.
Na čokoládový krém smíchejte máslo, tuk a sůl. Přidejte kakao a vanilku. Postupně přidávejte cukr a šlehejte směs do pěny. Nakonec přidejte smetany dle požadované hustoty krému.
Na čokoládové hoblinky rozehřejte čokoládu a tuk nad parou nebo v mikrovlnce. Rozmíchejte dohladka.
Čokoládu rozetřete v tenké vrstvě na plech. Dejte plech do mrazáku na 5 minut a poté pomocí cukrářské škrabky, popřípadě nože, opatrně oškrábejte čokoládu z povrchu, až se vytvoří hoblinky.
Jeden korpus namažte polovinou množství krému, druhý korpus dejte na něj. Zbytek krému použijte na vršek dortu. (Popřípadě můžete oba korpusy ještě rozříznout a získat tak 4 vrstvy, jak na fotografiích).
Posypejte vrch dortu čokoládovými hoblinkami a podávejte. Skladujte v lednici.
Recept je z blogu carujeme.cz.
Komentáře
Okomentovat